Help Zaza


Raymond Zaza

Raymond Zaza in 2014

Raymond Zaza is een Haïtiaanse vodoupriester en de beheerder van Bois Caïman, het heilige woud, waar de Haïtiaanse vrijheidsstrijd in 1791 begon met een groot vodou-ritueel.

Ik heb Raymond Zaza in 2009 ontmoet, toen ik op een reisbeurs van het Fonds voor de letteren in Haïti was. Hij is een bijzonder zachtaardige man die al jaren, zonder hulp van de overheid, het vrijheidsmonument daar onderhield.

Vrij snel na de desastreuze aardbeving op 10 januari 2010 in Haïti kwam er een aantal Amerikaanse zendelingen naar het zwaargetroffen land. Naast humanitaire hulpverlening hadden deze evangelisten nog een ander doel: het bestrijden van de in hun ogen heidense vodou-religie. Zo werd er in bepaalde delen van het rampgebied alleen voedsel verstrekt als de slachtoffers vodou afzworen en zich bekeerden tot het Christendom. Uiteindelijk werd de vodou-religie in Haïti niet langer als staatsgodsdienst erkend.

Toen ik dit hoorde, dacht ik dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen. Tot op het moment dat ik via Facebook vernam dat Raymond Zaza voor 9 maanden in de cel is gegooid omdat hij een vodou-ritueel wilde houden vanwege de herdenking van het ritueel van Bois Caïman. Hij is weer vrijgelaten maar heeft in de cel tuberculose opgelopen en het monument van Bois Caïman, door Zaza eigenhandig gebouwd, is verwoest.
Raymond Zaza werd vervolgd vanwege zijn religie en ik wil hem helpen bij het herstel van het vrijheidsmonument.

Mijn derde boek in de Sjako-cyclus, De Loa van de Dood, staat in het teken van vodou. Dit boek kun je nu hier als e-book aanschaffen. Alle opbrengsten van de verkoop gaan naar Raymond Zaza.

bois_caiman_helpzaza.nl

Bois Caïman, HaïtiRichard Meijer
Amsterdam, 21 maart 2015