Richard Meijer


Richard Meijer

Richard Meijer (foto: Peter Valkx)

Richard Meijer (1966) is kinderboekschrijver, psycholoog en oprichter van Uitgeverij Legba.

Van jongs af aan is hij geïnteresseerd in sprookjes, legendes, mythen en fabels. Op de middelbare school kwam hij in aanraking met het werk van de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung, die sprookjes een belangrijke plaats toekende in zijn psychologische theorie. Geïnspireerd door Jung begon Meijer in 1985 met de studie psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie ondernam hij diverse reizen naar het Verre Oosten, waar hij enige tijd doorbracht in een Boeddhistisch Klooster.

In 2004 verscheen zijn eerste kinderboek Het Fort van Sjako, waarvan de filmrechten verkocht werden aan Eyeworks. In 2008 verscheen het tweede boek in de Sjako-cyclus: Het duistere hart van Fez. In dit boek gaat Meijer in op de sprookjes in het rijk van de Islam.

In 2010 werd zijn eerste boek verfilmd als de Tv-serie De Bende van Sjako, die uitgezonden werd door Z@pp-TROS. Richard bewerkte het scenario tot een gelijknamig boek, dat als een deel 0 van de Sjako boeken geldt. Na de eerste aflevering belden verontruste ouders naar de omroep, omdat hun kinderen nachtmerries van de serie hadden gekregen. Hierop besloot de TROS de serie van de buis te halen. In 2010 is de serie alsnog in aangepaste vorm uitgezonden.

Het derde boek van de Sjako-cyclus heet De Loa van de dood en speelt zich grotendeels af op het eiland Haïti.

Richard Meijer woont aan de Gaasperplas en werkt als psycholoog en schrijver. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen, waaronder een mysterieuze tweeling.